Ga naar de inhoud

Wanneer is het beste moment om af te kolven?

Als je borstvoeding geeft, dan doe je dat vast het liefst met je baby in je armen. Maar hoe graag je het ook zou willen: de wereld staat niet stil. Op een bepaald moment eindigt je moederschapsverlof en moet je weer gaan werken. En natuurlijk kun je dat afspraakje met je vriendinnen niet eeuwig blijven uitstellen. Gelukkig hoef je je kindje zijn moedermelk niet te ontzeggen, want een borstkolf biedt de perfecte oplossing! Alleen: wat is nu het beste moment om te kolven? Volg even mee.

 

beste moment om af te kolven

Voor het eerst afkolven

Als je je baby aan de borst legt, dan brengt het zuigen de zogenaamde toeschietreflex teweeg. Je hersenen geven je borsten dan een signaal om melk naar buiten te stuwen. Bij veel mama’s die een borstkolf gebruiken, komt de toeschietreflex echter niet vanzelf. Het beste moment om voor het eerst af te kolven, is dan ook het moment waarop je alle tijd hebt om rustig te oefenen. Weet wel dat er tegenwoordig ook borstkolven bestaan die het zuigen van je kindje nabootsen. Ze werken echt!

Verschillende momenten om te kolven

Hét moment om te kolven verschilt van mama tot mama, want eigenlijk hangt het gewoon af van de momenten waarop je je kindje gewoonlijk borstvoeding geeft. Voor de meeste moeders komt dat neer op zo’n drie kolfmomenten per dag. Voel je trouwens niet verplicht om resoluut op kolven over te schakelen. Borstvoeding afbouwen door je kindje eerst slechts enkele momenten per week kolfmelk te geven, is zeker een goed idee! Het helpt zowel jou als je kindje om rustig te wennen aan de nieuwe situatie.

Plannen, plannen, plannen

Kolven verloopt veel moeizamer als je je maar weinig of niet kunt ontspannen. Plan je afspraken en dagtaken daarom zoveel mogelijk rond je kolfmomenten in, in plaats van andersom. Zeker als je het kolven nog niet gewend bent.

Tip: gebruik een elektrische kolf

Het kan even duren voor je je kolfritme hebt gevonden, maar met een elektrische borstkolf maak je het jezelf alvast een stuk makkelijker! Ben je gehaast en wil je extra snel afkolven? Daar bestaat een speciaal programma voor. Wil je je kolfmoment liever aanwenden om wat tijd voor jezelf te nemen, dan kun je de kolf instellen op massage plus kolven. Handig, toch?